Mevsim Geçişlerinde Beslenme

mevsim_gecislerinde_beslenme

Bot mu , spor ayakkabı mı giysek?, Yağmur yağar mı yoksa şemsiyeyi boşuna mı taşırım? Bahar temizliğine başlasam mı camlar yine kirlenir mi diye düşündüğümüz bu mevsim geçişinde hastalıklardan korunmak için, bu dönemde daha fazla hissedebileceğimiz yorgunluk ve halsizliği önlemek için aynı zamanda iyi bir ruh sağlığı için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz oldukça önemlidir.

*SU TÜKETİMİ: Metabolizmamızın düzenli çalışması, toksinlerden arınmak ve üzerimizdeki yorgunluktan kurtulmak için su tüketiminin arttırılması önemlidir.  Günlük ortalama kadınlar için 8-10 su bardağı; erkekler için 10-12 su bardağı su tüketimi olmalıdır. Bu miktar hastalık, metabolizma, yapılan egzersiz, hava sıcaklığına göre değişebilir.

*ANTİOKSİDAN BESİNLER: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve stres kontrolü için antioksidan besinler bize yardımcı olur. Bunlar E vitamininden zengin tam tahıllar, kuruyemişler, yeşil sebzeler, bitkisel yağlar; C vitamininden zengin turunçgiller, kuşburnu, çilek, domates, patates, yeşil yapraklı sebzeler; beta karoten içeren havuç, yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyveler; flavonoid içeren elma çilek, üzüm, pancar, soğan gibi meyve ve sebzelerin çoğu, çay; likopen içeren domates; Selenyumdan zengin deniz ürünleri, sarımsak, soğan; Çinko içeren süt, yumurta, badem, ceviz, elma kuru baklagiller; magnezyumdan zengin kuruyemişler, muz, kuru baklagiller ve tahıllardır.

*D VİTAMİNİ: Kalsiyum ve Fosforun emilimiyle kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlayan, çocukların da gelişimi için gerekli bir vitamindir. Besinlerden aldığımız miktar günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılamakta yetersizdir. En güçlü D vitamini kaynağı güneştir. Bu sebeple Mart-Ekim arası, Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatlerde sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmemiz yeterli olacaktır.

*EGZERSİZ:  Havaların da güzelleştiği bu günlerde açık havada yapacağınız aktiviteler hem bizi depresif ruh halinden çıkmamızı kolaylaştırır, stresi azaltır, uyku kalitesini arttırır hem de ağırlık kontrolüne de katkıda bulunur. Uzun süre sürdürülebilir olması için yapmaktan hoşlandığımız, yaşam şeklimize ve bize en uygun egzersizi seçmeye çalışmalıyız. Bunlar günlük yapacağımız tempolu yürüyüşler, aerobik egzersizler, tenis, basketbol, bisiklet, futbol, yüzme… olabilir.

*UYKU: Mevsim geçişlerinde uyku düzenimiz bozulabilir. Bu da kendimizi daha kötü hissetmemize yol açabilir. Bu sebeple yeterli ve kaliteli bir uyku çok önemlidir.

HAZIR MISINIZ? SAĞLIKLI VE GÜZEL BİR BAHAR BİZİ BEKLİYOR!

 

DİYETİSYEN MERVE SÖNMEZ

4 MEVSİM FORMDA KALIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir